Hø, roer, majs og korn


Hø til foder høster vi hvert år i maj/juni på de dele af markerne som fårene ikke går på. Det tørres udenfor og samles i en bunke i skuret. Det rækker til fårene i december til start april hvor græsset ikke gror. De skal bare have lidt tilskudsfoder eller nogle roer ved siden af. Høsten er blevet betydelig lettere de seneste år da vi har fået en klipper/skårlægger istedet for at høste med le.

Foderroer
Nogle år er det lykkedes at dyrke nogle hundrede kg foderroer som fårene kan spise i vintermånederne sammen med hø. Det har dog slået fejl flere gange af forskellige grunde – men jeg prøver igen.

Græskar
Græskar dyrker jeg hvert år – især Blue Hubbard der er meget lækker til suppe eller bagt som tilbehør til middagsmaden. De holder sig godt – helt hen i marts, og størstedelen bliver brugt som kaninfoder i løbet af vinteren.

Blue hubbard – et år revnede de pga. meget vand i anden del af sommeren.

Majs
Jeg kom igang med at dyrke polenta majs efter vi var i norditalien hvor de dyrker polenta som vi fik serveret det sted vi spiste. Jeg synes dog polenta er lidt kedelig at spise, så jeg har istedet fundet ud af at ruge majsen til tortilla. 

Så det har været et lille projekt at lære at lave rigtige tortilla og taco-skaller ud af majsen. Det letteste har vist sig at være at koge majskornene (i kalkvand) og så kværne dem i kødhakkeren til en tør mos som så kan presses til tynde plader i et tortilla jern inden de steges i olie på en varm pande.

Jeg fik en svævetur over polentamarkerne.

Andet korn
Jeg har sået og høstet lidt forskelliget korn – men jeg tror ikke det bliver til noget fremover – der er for meget arbejde med oprensing inden det kan bruges. Det eneste anvendelse er faktisk som dyrefoder da det ikke kræver så meget oprensning, høns kan selv gøre det – men jeg tror ikke jeg orker det.