Dyrkning af grøntsager, frugt og bær mm.

Vi  har flere haver. Jettes er den med flest grøntsager hvor hun blandt andet dyrker: Salat, rodfrugter, kål, kartofler, græskar og squash, ærter, sukkermajs og bønner samt krydderurter på friland.

Her er haveplanen for Jettes have i 2018.
Billedet er taget fra punkt 6 på haveplanen og kun et lille hjørne af urtehaven.

Derudover har vi et stykke på den anden side af åen med kartofler, mange græskar, roer, samt mere kål. Det meste opbevares i den gamle kartoffelkælder hvor det holdes frostfrit om hele vinteren. Målet er at være selvforsynet med kartofler – ca 300 kg til os alle inkl. Lis’s far Bent og mindst 50 kg læggekartofler til næste år.

Græskarhøsten i 2018 – desværre skete der det at de begyndte at vokse igen da der kom regn i sidst i august, og så revnede flere. Men vi havde stadig en håndfuld græskar på lager sidst i februar.

Frugt er æbler, pærer, blommer og kirsebær som især Risto står for. Det er dels nogle træer fra vores forældres plantage (og nogle enkelte fra olde- og bedsteforældres tid) men også mange som Risto har plantet de sidste 25 år.

2018 var et godt frugtår og vi havde mange pærer, kirsebær men kun lidt blommer, hvilket især skyldes at træerne efterhånden er gamle og delvis gået ud. Men grønne Reine Claude og Svesker til syltning var der, og rigeligt at Opal og Czar til blommegrød og lidt til salg. Mirabeller starter sæsonen – både de vilde som især ænder og høns har glæde af, men også et par træer med navnet “First” som også er deres største kvalitet.

Pærer kunne vi vist for første gang sælge en pallefuld Conference og Grev Molkte. Desuden blev der spist og syltet mange gode Williams, som har kort holdbarhed. Der var også en del Gråpærer som vi skal blive bedre til at bruge, samt vist for første gang lidt Colore’ de Juillet som er en af de tidligste spisepærer.  Et par Clara Friis fik smagte vi også samt nogle flere vi ikke fik sorts bestemt i år.

Af æbler var det især de røde James Grieve der blev solgt samlet. Desuden har Risto løbende solgt mange forskellige – Diskovery, Aroma, Rød Gråsten, Ingrid Marie, Elstar, Phillippa, Belle de Boskop  ved vejboden og det ugentlige madmarked i den gamle brugs. Se forøvrigt dette link til pometets æbleguide med 309 danske æblesorter, i alt har vi mindst 20 forskellige æblesorter.

Vi laver hvert år most flere gange på gårdspladsen med vores gamle Rynkeby presser. Den fungere fint til mindre portioner hvor vi på et par timer kan lave 50 liter most. Det kommer enten på plastflasker og fryses, men vi laver også noget på glasflasker der pasturiseres i den gamle gas gruekedel så det holder sig ved stuetemperatur. Endelig laver Ole også en ballon æblevin.

Sidst men ikke mindst lavede vi æblemost af 1 ton blandede æbler midt i november. Vi lavede det på et lille mosteri i Tønder, og havde 200 stk. 3-liters kartonner til salg. De gik som varmt brød på julemarkedet i den gamle brugs og var udsolgt inden jul.


Æblemosten fik en fin etiket med æblelogo fra Jes Nordby.

Vi har  omkring 5 stikkelsbær, 20 solbær og 20 ribsbuske – og de giver hvert år rigeligt til vores og vennes forbrug. Det fleste kommer i fryseren til marmelade, saft og grød i løbet af vinteren. 

Lidt nødder og spisekastanier har vi også. Nøddehegnet langs kirkestien får vi ikke høstet, men valnødderne i Ristos have – og fra i år også 5 stk på vores eget træ foran huset. Risto har spisekastanier, som i 2018 blev store nok til at spise.