Opførelse

Planlægning og opførsel
Vi havde taget kataloger hjem fra mere end 30 svenske producenter af træhuse – vi vidste det skulle være et træhus fra vores besøg på i Sverige hvor rigtig mange huse er moderne træhuse. Og jeg hader murerarbejde.

Vi besøgte A-hus Anneberg syd for Gøteborg hvor vi så produktionen og siden forhandlede vi os til en kontrakt med den danske leverandør de havde på det tidspunkt. Huset er baseret på nogle grundplaner vi havde fra forskellige andre leverandører men færdigtegnet af A-hus med deres normale udførelse af arbejdet – herunder hensyn til styrke og energiforhold.

Når vi valgte A-hus skyldes det især at de var meget velvillige for medbyg. De sørgede for tegninger, godkendelser, danske håndværkere til fundament og opførelse af råhuset inkl undertag. Vi stod for færdiggørelsen  hvilket var lægning af tegl, tagrender og maling udenfor, samt alt opbygning af vægge, bad og køkken samt maling af det hele. Vi hyrede selv danske elektrikere, vvs og gas samt købte vvs, bad og køkkeninventar.

Vores bank Fælleskassen troede heldigvis på projektet og gav byggelån og hjælp med kreditforeningslån mv. – på trods af at udgangspunktet var en pæn studiegæld til os begge. En vigtig brik var dog også at vi kunne få et banklån i Bikuben i Roskilde til restfinansieringen (formidable 8%), og da det gik på plads skrev vi under på købskontrakten ca 1/4-1997.


Udsigt fra den ubebyggede grund og den skurvogn vi boede sommeren over.

Grunden købte vi af Ole’s far. Den var en gammel udstykning fra før 1. verdenskrig. Ole’s oldefar Rasmus Dall købte den i 1904 for at bygge Havebo og lave frugtplantage. Siden blev noget af den købt at DSB til at lave Sydbanen fra Kolding til Stenderup og videre til Skamling og Hejlsminde. Da sydbanen lukkede efter 2. verdenskrig købte Ole’s bedstefar Ole den tilbage af DSB.
Så selve udstykningen var ret besværlig og landmåleren måtte søge i gamle arkiver i Viborg for at afsætte grunden på matrikelkortet.


Rejsegilde – herfra lavede håndværkerne kun undertag og udvendig træværk. Resten dvs. tagsten samt indvendig indretning fra loft til gulv, herunder bad og  køkken gjorde vi selv.  Ole byggede og Jette malede alt ude og inde.

Udover planlægningen af byggeriet under vinteren 1996/1997, tog Ole 3 måneders byggefri fra 1/7 – 1/10 hvor Jette arbejdede halv tid mens hun malede. Den sommer var fantastisk. Fundamentet blev lavet fra den 2/6 og huset blev leveret efter Sct. Hans hvor den sidste regn i 3 måneder kom. Sommeren over boede vi i en skurvogn samt lavede mad udenfor eller i Risto og Lis’s kælder. 1/10 var køkken og entré inkl. det lille toilet, og Rasmus, Martha og Emil kunne flytte ind i huset. En måned senere var resten klar til brug. Det var nok ca 60-70 timers arbejdsuge de måneder.


Her er Ole ved at lægge tegl hvilket mest skete om morgenen da det blev for varmt senere på dagen. Resten af dagen gik med arbejde indenfor.

Da huset var klar til brug lånte vi en gravmaskine så vi fik grovplaneret omgivelserne og lavet en vej. Det blev så rigtig rettet til i foråret 1998 af professionelle så vi kunne lægge fliser, harve, tromle og så græs. Siden er der sket rigtig meget i haven.